×

ArtSafe

Primul depozit de artă din România

ARTSAFE este primul depozit de artă din România.

COMBINÁT, combinate, s. n. Mare complex productiv care reunește mai multe întreprinderi industriale și în care uneori produsele uneia din întreprinderi servesc celorlalte ca materie primă, semifabricată sau auxiliară.
DEPÓZIT, depozite, s. n. 1. Loc, clădire în care se păstrează materiale de construcție, mărfuri etc., magazie. 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hârtii de valoare depuse în păstrare la o instituție bancară.

Crearea și amenajarea primului depozit profesional de artă din România a venit ca o consecință directă a maturizării uneia dintre cele mai tinere, însă poate cea mai activă, ramură a sectorului cultural românesc, și anume piața de artă.

Nevoia de a crea un spațiu dedicat păstrării, tezaurizării, depozitării artei a coagulat, însă, privatul cu publicul – artiștii, galeriștii, muzeele, colecționarii au creat această oportunitate de a prelua un spațiu și de a-l amenaja pentru a putea depozita artă și obiecte de colecție. 

Spațiul are un aspect industrial, fiind parte dintr-o clădire renovată parțial, cu o înălțime de peste 7 m, cât și o zonă ce se dezvoltă pe o înălțime mai mică de 3 m. Activitatea principală, depozitarea operelor de artă și a obiectelor de colecție, a impus respectarea condițiilor speciale (normativele tehnice de conservare), ceea ce a dictat la rându-i organizarea spațiilor: cel de depozitare, de conservare pe termen lung a operelor depozitate, cele tehnice, dar și cele de expoziție.


Am stat de vorbă cu Marius Istrate, Inițiator/Partener ArtSafe, despre ce a presupus amenajarea primului depozit de artă din România și despre relația cu Combinatul Fondului Plastic și despre planuri de viitor.


Care au fost principalele provocări pe care le-ați întâmpinat?

Provocarea a constat în organizarea funcțională, în stabilirea priorității spațiilor, a modului cum vor fi introduse în spațiu operele, pregătite corespunzător, apoi introduse în zona de depozitare, protejate UV și menținute în condiții stabile de umiditate, temperatură, fară lumină naturală; condiții ce se regăsesc și la spațiile muzeale, impuse de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor).
Un aspect important a fost flexibilitatea spațiului în timp, pe lângă spațiile de depozitare, a fost amenajat și un spațiu expozițional pentru a putea primi opere de diferite dimensiuni, de la tablouri la sculpturi.
Am dorit să păstram în spațiul principal al expoziției un perete original al clădirii, din cărămidă aparentă, ca o mărturie a istoriei locului; restul, care prezentau porțiuni foarte degradate, au fost refăcuți și vopsiți într-o culoare neutră, albă, ce amplifică proporția spațiului. Tavanul, de asemenea original, a fost vopsit negru pentru a se dizolva în geometria spațiului.
Fațada a fost refăcută, păstrând forma și proporția inițială, fiind vopsită negru mat, pentru a se integra cu vecinătatea ei.


Care este relația voastră cu vecinii și istoria Combinatului Fondului Plastic?

Ne bucură să vedem în fiecare zi cum se întâmplă lucruri în zona de creație, participăm fară să ne dăm seama la aceste lucruri. Altfel, alături de celelalte galerii și de artiștii care au ateliere deschise vizitatorilor, încercăm să punem în valoare cât mai mult istoria Combinatului și să venim cu plus valoarea vremurilor.


Ce sperați să se întâmple aici în viitor?

Ne dorim să devină un hub cultural și un punct de reper în piața expozițională și a evenimentelor. Spațiul are versatilitate și poate ajunge la 5000 mp de spații expozitionale.


Cum v-a impactat pe voi 2020, ce ați păstra din acest an?

A fost un an al provocărilor, a trebuit să ne adaptăm și să încercăm să obținem cât mai mult de la un an în care evenimentele și expozițiile nu au putut fi organizate decât în condiții extrem de restrictive.


Ce pregătiți pentru 2021?

Avem în plan câteva expoziții tematice și un plan comun cu Galeriile și artiștii pentru a crește vizibilitatea Combinatului și a spațiilor expoziționale.